Een goede darmgezondheid is ontzettend belangrijk voor iedereen, maar essentieel voor mensen die met eczeem te maken hebben. Wanneer jij jouw darmbacteriën niet meer mooy in balans hebt maak je kans op SIBO; een overgroei van bacteriën in de dunne darm. Nu klinkt SIBO best lief maar dat is verre van waar! Wat is SIBO, waardoor ontstaat het en welke relatie het heeft met eczeem? Wij leggen je het graag verder uit in deze blog.

Wat is SIBO?

Eerst even een kriebelig feitje, wist je dat je ongeveer drie pond aan bacteriën in je lichaam hebt waarvan 500 verschillende soorten? Ongelofelijk hè!

Om SIBO te begrijpen gaan we kijken naar de darmen, hierin liggen diverse bacteriën namelijk de ‘good’ guys, de ‘bad’ guys en de ‘echte’ slechteriken. Wanneer de echte slechteriken de kans krijgen om te gaan overheersen of als ze naar ander gebied verhuizen waar ze niet zouden moeten zijn (de dunne darm), ontstaat er SIBO ook wel Small Intestinal Bacterial Overgrowth genoemd.

De overgroei van bacteriën in de dunne darm zorgt voor een langzaam fermentatieproces van de voeding die jij eet. Hierdoor ontstaan er allerlei ongewenste gassen in jouw darmen. De bacteriën doen dit met name met suikerachtig of zetmeel-rijk voeding, daar zijn ze dol op!

Waarom is er een verband tussen SIBO en een Leaky gut?

Tijdens het fermenteren van de voeding kunnen ongewenste afvalstoffen, gassen en bacteriegroei ontwikkelen. Dit geeft een onbalans in het darmecosysteem met uiteenlopende klachten en een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, een leaky gut. Wanneer jouw darmwand verhoogd doorlaatbaar is, komen de ongewenste afvalstoffen direct in het bloed terecht, waarop jouw immuunsysteem reageert met een laagwaardige ontstekingsreactie.

Waarom heeft SIBO invloed op jouw eczeem?

SIBO heeft dus alles te maken met jouw darmgezondheid. Hoe beter de balans is in jouw darmen, hoe minder de kans op SIBO, een lekkende darmsyndroom en eczeem. Eczeem en een goede darmgezondheid staan lijnrecht tegen over elkaar. Heb je een goede darmgezondheid dan is de kans klein dat je last hebt van eczeem. SIBO is ook gelinkt aan andere chronische ontstoken huidaandoeningen zoals acne, rosacea en psoriasis.

Uit verschillende onderzoeken is ook bevestigd dat mensen met eczeem een andere bacteriële samenstelling in hun darmflora hebben dan mensen zonder eczeem. Dit geldt ook bij baby’s en kinderen met atopische dermatitis. De overgroei van de ‘echte’ slechteriken zijn hierin duidelijk de baas!

Overige klachten bij een overgroei van bacteriën in de dunne darm.

Wanneer een overgroei van bacteriën in de dunne darm aanwezig is wordt de opname van belangrijke vitamines en mineralen in gevaar gebracht. SIBO gebruikt namelijk alle aanwezige vitamines en mineralen voor zijn eigen groeicapaciteit. Klachten die buiten de huid kunnen optreden bij SIBO zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren en diarree.

Wat veroorzaakt SIBO?

De meeste voorkomende oorzaken zijn gerelateerd aan voeding en/of levensstijl.

 • Voeding met veel suiker,
 • Vezel arme voeding,
 • Gebrek aan omega-3 voedingsvetten,
 • Veel eten van bewerkte voedingsmiddelen,
 • Spanning,
 • Verminderde beweging,
 • Overmatig gebruik van antibiotica,
 • Hoge alcoholconsumptie.

Hoe behandel je SIBO op een natuurlijke manier?

Meestal schrijven de huisartsen een antibiotica voor wanneer ze SIBO hebben gediagnosticeerd. Hoewel antibiotica zou kunnen helpen om een overgroei van bacteriën in de dunne darm te verminderen (in ieder geval tijdelijk) is overmatig gebruik van antibiotica ook een risicofactor voor SIBO. Het kan er juist voor zorgen dat het de groei bevorderd. Het op natuurlijke wijze behandelen van SIBO is daarom van belang, niet alleen voor het oplossen, maar ook voor het effectief verminderen van eczeem. Natuurlijke behandelingen voor een overgroei van bacteriën in de dunne darm zijn;

 • Probiotische toediening – met name van Lactobacillus en Bifidobacterium,
 • Verhoogde omega-3 consumptie via voeding (witvis) of supplement, *
 • Verhoogde de inname van voedingsvezels uit groenten,
 • Verminderde consumptie van suiker, voeding met een hoge GI en bewerkte, voedingsmiddelen, **
 • Effectief stressmanagement bijvoorbeeld met oefening of meditatie.

* Studies tonen aan dat probiotica de opname van omega-3-vetzuren kunnen verhogen, daarom raden wij jou aan om deze gelijke tijd in te nemen.

**Diëten met veel suiker leiden tot een verhoogde darmdoorlaatbaarheid. Daarom zou je in een natuurlijke behandeling niet alleen de consumptie van zoete lekkernijen zoals cakes, gebak en chocoladerepen moeten verminderen. Maar ook de consumptie van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals wit brood,  witte pasta, witte aardappelen en witte rijst.

Wil jij weten of jouw eczeem mede veroorzaakt wordt door SIBO? Wij kunnen je helpen met onze EMB-bloedtest. Hierin meten we jouw darmgezondheid en weten we of jij te maken hebt met ongewenste bacteriën en/of een lekkende darmsyndroom. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of een afspraak wilt maken.