Nog heel even en de lente gaat weer beginnen! De meesten van ons worden hier heel erg blij van. De dagen worden langer, de temperatuur gaat omhoog, de buitenwereld wordt weer kleurrijker, met verse nieuwe blaadjes en de eerste bloemen. Voorjaar en eczeem gaan niet voor iedereen goed samen. Het kan juist de tijd zijn dat jouw eczeem meer geïrriteerd raakt en bovendien verergert de droge huid. Wij van Gewoon Mooy helpen jou de lente maanden door te komen door onze tips met jou te delen.
voorjaar en eczeem

Hydrateer, hydrateer, hydrateer

Een goed gehydrateerd lichaam is elke dag belangrijk in welk seizoen dan ook! Maar wanneer de temperaturen langzaam weer omhoog kruipen wordt genoeg water drinken een extra prioriteit. Water zorgt voor het juist afvoeren van de afvalstoffen via zweten, urine en ontlasting. Maar ook via de adem en is ontzettend belangrijk voor onze huidcellen.

Wanneer je water drinkt gaat de eerste anderhalve liter water naar alle organen, zodat deze goed kunnen functioneren. We hebben daarnaast een halve liter water nodig voor het afvoeren van de afvalstoffen. Alles wat je meer drinkt gaat pas naar jouw huid voor hydratatie.

Ervaar jij een droge huid of merk je dat jouw huid sneller droog is gedurende het voorjaar? Start dan vandaag nog met meer water drinken, kijk of je 3 liter water per dag kan bereiken en merk het verschil aan jouw huid.

Kies de juiste materialen

Door de stijgende temperatuur die de lente meebrengt ga je sneller zweten daarom is het belangrijk om voor ademende, comfortabele stoffen te kiezen. Ga voor 100% katoenen of (biologische) bamboe.

100% katoen is het meest aanbevolen textiel voor mensen met eczeem. Katoen is zacht, koel, goed in het opnemen van zweet, makkelijk wasbaar en laat de huid ‘ademen’. ‘Katoen-rijke’ melanges kunnen een aanzienlijk aandeel polyester bevatten, dus lees de etiketten zorgvuldig zodat je ziet welk aandeel katoen er precies in zit voordat je het koopt.

Bamboe, een ander zacht, ademend materiaal, is meer vocht absorberend dan katoen. Bamboe is zeer effectief bij het reguleren van de temperatuur (houd je koel in de zomer en warm in de winter). Ook heeft bamboe een natuurlijke antibacteriële eigenschappen.

Stoffen zoals nylon, wol, linnen en polyester raden wij je zeker af, dit omdat deze stoffen jouw huid extra irriteren, waardoor je sneller gaat transpireren.

 

voorjaar en eczeem

Bouw je immuunsysteem op

Een groot gedeelte van je immuunsysteem ligt in je darmen, om precies te zijn in je darmflora. Een gezonde darmflora is niet helemaal vanzelfsprekend. Wanneer er een verminderd aantal goede microbiomen aanwezig zijn, ligt een vermindert immuunsysteem, eczeem of gevoeligheid van allergieën op de loer.

Wanneer jij jouw immuunsysteem sterk maakt door juiste vitamine, mineralen en eczeem-vriendelijke voeding zal je minder last krijgen van je huid in het voorjaar (helpt ook tegen hooikoortsklachten).

Natuurlijk zijn alle vitaminen en mineralen net zo belangrijk voor jouw lichaam maar deze mogen zeker niet ontbreken wanneer jij jouw darmflora wil verbeteren.

 • Vitamine C is een echt super antioxidant,
 • Zink speelt een belangrijke rol in de reactie van het immuunsysteem,
 • Pre- & Probioca speelt een belangrijke rol in de groei van goede microbiomen,
 • Magnesium speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem sterk houden.

SOS-tips bij voorjaar en eczeem 

Wanneer de lente aanbreekt en jij gekker dan ooit van de jeuk wordt, hebben wij nog een paar SOS-tips voor jou opgeschreven.

 • Neem een kalmeerde bad met onze eigen samengestelde badpoeder. De mix van deze geweldige ingrediënten kalmeert je huid direct.
 • Luister naar je favoriete muziek of neem juist een kalmerend Spotify afspeellijst,
 • Zoek voldoende afleiding, relax op de bank met een goed boek, kijk je favoriete Netflix serie, ga bellen met je vriendinnen, doe een spelletje of ga hobbyen.
 • Koel de jeuk plek met een coldpack. (Doe er wel altijd eerst een theedoek om heen)
 • Gebruik duindoornolie op de huid om jeuk te verminderen
 • Neem regelmatig een duik in de zee! Zeezout werkt helend en kalmerend op je huid.
 • Neem Ribes Nigrum druppeltjes om de jeuk te stillen. Ribes Nigrum druppels zijn gemaakt van de zwarte bes en is een natuurlijke antihistaminica. (Gebruik je nog andere medicatie of supplementen? Raadpleeg dan eerst een orthomoleculaire therapeut of huisarts)

Wil jij niet alleen de jeuk stillen maar echt de oorzaak aanpakken? Wij zijn er voor jou! Wij kunnen door middel van een EMB-bloedtest en een voedselintolerantie programma jouw oorzaak te achterhalen. Mooy he!

Mooy Zonder Eczeem adviseert en helpt iedereen die eczeem heeft. Zij weten precies waar jouw huid doorheen gaat en helpen je door het geven van uitleg en tips .Heb je na het lezen van deze blog vragen? Ons contactformulier is altijd beschikbaar om vragen te stellen. Kun je niet wachten en wil je ons echt even spreken? Bel dan naar (+31) 6 52205546 , wij zijn er voor jou!