Ken je dat gevoel? “Ik wil mijn kind iets gezonds mee naar school geven maar wat is nou goed voor hem/haar wat geen extra opvlamming in het kindereczeem veroorzaakt? Het is toch al erg genoeg dat mijn kind eczeem ervaart en er bovendien misschien wel mee gepest wordt. Een hoofdbrekende vraag die wij van ouders krijgen is dan ook, wat kan ik niet en juist wel veilig meegeven in de broodtrommel? Gewoon Mooy beantwoordt deze vraag maar al te graag.

Wat niet in de broodtrommel van je kind

Wanneer jouw kind kindereczeem heeft, kan het inpakken van een broodtrommel een uitdaging zijn. Veel voor de hand liggende voeding veroorzaken een jeuk aanval. Concentreren in de klas is dan een extra uitdaging. Wij adviseren de volgende 5 producten te vermijden;

Tip 1. Margarine op de boterham

Margarines zijn gemaakt van plantaardige oliën en worden aangeprezen als een gezond alternatief voor boter, maar onderzoek wijst uit dit toch wel anders ligt. Margarines kunnen namelijk transvetten bevatten, dit zijn ‘beschadigde’ vetten die eczeemsymptomen kunnen verergeren. Sommige fabrikanten produceren nu margarines die vrijwel transvetvrij zijn. Maar dan zijn de omega-6-vetzuren nog steeds een probleem. Mensen met eczeem kunnen omega-6 vaak niet juist verteren, waardoor er ontstekingsbevorderend cellen (leukotriënen) ontstaan.

Tip 2. Gedroogd fruit, druiven, kiwi’s, sinaasappels en aardbeien

Hoewel gedroogd fruit tegenwoordig wordt aangeprezen als een gezonde snack voor tussendoor, bevat gedroogd fruit veel zwaveldioxide, dit is een sulfiet. Mensen met eczeem en/of astma hebben een gevoeligheid voor sulfieten waardoor er na het eten van gedroogd fruit een opvlamming of astma-aanval kan ontstaan.

Veel vers fruit, zoals druiven, kiwi’s, sinaasappels, avocado’s, pruimen, mandarijnen, passievruchten, ananas en aardbeien, bevatten veel natuurlijke chemicaliën (deze zijn nodig voor een natuurlijke afweer tegen dieren) die voor extra roodheid en jeuk kunnen zorgen. Daarom adviseren wij om deze fruitsoorten te vermijden.

Tip 3. Zuivelproducten

Zuivelproducten zoals koemelk, gearomatiseerde melk, kaas en yoghurt zijn dagelijkse kost bij veel mensen. Mensen die een allergie hebben voor zuivel kunnen direct verergering merken van hun eczeem maar ook winderigheid en een opgeblazen gevoel komen hierbij vaak voor. Zelfs wanneer je geen allergie voor zuivel hebt kan het nog steeds extra jeuk veroorzaken, dit komt door een reeks dierlijke hormonen en door arachidonzuur (AA) wat in zuivel aanwezig is.

Tip 4. Vruchtensap

Naast het risico op het ontstaan van gaatjes in hun tanden, moeten kinderen met eczeem of astma het drinken van vruchtensap vermijden. (Gemengde) vruchtensappen bevatten vaak de basis van druivensap of sinaasappelsap. Ook worden er vaak fruitsoorten in verwerkt die beter vermeden moeten worden, zie tip 2.

Tip 5. Junkfood

Chocolade, chips, koekjes, frisdrank en fruitsticks, om er maar enkele op te noemen. Junkfood kan niet alleen de jeuk van eczeem kan ergeren maar het kan zelfs eczeem veroorzaken!

Dit komt door het hoge gehalte aan vetten, geraffineerde zouten en suikers, transvetzuren, chemische conserveermiddelen en andere kunstmatige toevoegingen. Zelfs kauwgom en ‘suikervrije’ snoepjes die kunstmatige zoetstof aspartaam bevatten zijn niet eczeem vriendelijk.

 

Wat wel in de broodtrommel van je kind

 

Tip 1. Plantaardige boter op de boterham

Wanneer je voor een plantaardige boter kiest is het tevens belangrijk om een boter te kiezen zonder plantaardige oliën een conserveermiddelen. De boter moet echt puur zijn!

Tip 2. Eczeem-vriendelijk fruit

Peer, papaja en banaan zijn eczeem-vriendelijke fruitsoorten voor de broodtrommel. Ook geschilde appels zijn prima maar met mate, de beste zijn goudkleurig of rode appels.

Tip 3. Plantaardige zuivel alternatieven

Kokos-, cashew- & rijstyoghurt, havermelk, rijstmelk en cashewmelk. De lijst van plantaardige zuivel alternatieve groeit snel, kijk vooral in de supermarkt of bij een ecowinkel welke mogelijkheden beschikbaar zijn.

Tip 4. Gefilterd water

Geef een waterfles met gefilterd water mee i.p.v. vruchtensappen. Gefilterd water is fantastisch voor de huid en voor de algehele gezondheid van je kind. Brita waterfilterkannen zijn een goedkope manier om kraanwater makkelijk te filteren.

Tip 5. Kindereczeem-vriendelijke snacks

Ga zelf de keuken in en maak heerlijke, voedzame en eczeem-vriendelijke snacks voor je kind. Hierdoor weet je altijd wat erin een snack bevindt en welke vitamine/mineralen je kind binnenkrijgt. Niet altijd zelf tijd om in de keuken te staan? Dan zijn er tegenwoordig veel alternatieve te koop in de supermarkt of bij een ecowinkel. Controleer wel altijd het etiket om te zien of een product vrij is van kunstmatige kleur-, smaak- en bewaarmiddelen en eczeem onvriendelijke fruitsoorten.

Zin in inspiratie? Wij delen elke week nieuwe lactose & glutenvrije recepten in onze Facebookgroep en via ons Instagram kanaal.