Is eczeem erfelijk?

1 Jan 2022

Er is een verschil tussen erfelijkheid en erfelijke aanleg. Bij atopisch of constitutioneel eczeem is er een erfelijke aanleg voor eczeem en is dus aangeboren. Echter, dat hoeft nog niet te betekenen dat er ook klachten ontstaan. Op die manier kan een ouder zonder eczeem een kind krijgen met eczeem. Erfelijkheid zou betekenen dat iemand met eczeem ook een kind krijgt met eczeem. Op de vraag of eczeem erfelijk is zijn meerdere antwoorden.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is eczeem wat komt door een erfelijke aanleg. Hiervan heb je meestal altijd al last gehad, als kind al. Soms wordt het erger, soms gaan de klachten weg. Bij eczeem door aanleg is er mogelijk een eiwit in de huid anders. Daardoor houdt de huid water minder goed vast. De huid droogt sneller uit.

 

Erfelijkheid

Ongeveer 70 procent van de mensen met constitutioneel eczeem heeft familieleden met eczeem, astma of hooikoorts. Deze aandoeningen vallen samen met constitutioneel eczeem binnen het zogenoemde atopisch syndroom. Het atopisch syndroom is de combinatie van astma, neusklachten door allergie, voedselallergie en constitutioneel eczeem bij één persoon of binnen één familie.

 

20% van de Nederlanders heeft eczeem

Ongeveer 20 procent van de Nederlanders heeft eczeem. De kans dat een kind eczeem heeft, is 10 tot 40 procent wanneer één ouder dit heeft en 50 tot 80 procent wanneer beide ouders dit hebben. Het hebben van eczeem betekent niet dat er daadwerkelijk sprake is van een allergische aandoening. Het krijgen van klachten is namelijk van meerdere factoren afhankelijk.

 

Contact over eczeem

Als je de vraag “wie heeft vroeger veel last gehad van eczeem en is er nu vanaf” stelt, dan mag duidelijk zijn dat Mooy Zonder Eczeem direct ter sprake komt!
Wil je meer weten, dan kun je ons 24 uur per dag en 7 dagen in de week contact met ons opnemen via ons online contactformulier.
Heb je liever persoonlijk contact? Ook telefonisch zijn wij via (+31) 6 52205546  graag bereid om jou verder te helpen.