Wat zijn hormoonzalven?
Hormoonzalven zijn zalven, crèmes en ook lotions waar een medicijn in zit wat is afgeleid van het lichaamseigen hormoon cortisol. Het hormoon cortisol wordt door de bijnieren gemaakt uit cholesterol. Cortisol heeft veel belangrijke functies voor ons lichaam. Eén van deze functies is het remmen van ontsteking. Een andere functie is het remmen van celdeling.
Hoe werken hormoonzalven?
Hormoonzalven werken als ontstekingsremmer en zorgen dat de cellen minder snel delen. Ze worden veel gebruikt bij verschillende huidaandoeningen, onder andere bij eczeem en psoriasis. Ze onderdrukken klachten van roodheid, zwelling en jeuk van de huid.
Verschillende klassen
De hormoonzalven zijn ingedeeld in 4 klassen, waar de klassen verschillende sterktes hebben en ook een verschillende werking:
- Zwak Klasse 1
- Matig Klasse 2
- Sterk Klasse 3
- Zeer sterk Klasse 4
Top 5 meest voorgeschreven hormoonzalven
Hormoonzalven worden regelmatig voorgeschreven door huisartsen en dermatologen. Wij zetten de meest voorgeschreven op een rijtje en leggen kort het gebruik uit.
Hydrocortison acetaat (klasse 1)
Hydrocortisonacetaat behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze onder andere ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.
Flumetasonpivalaat (klasse 2)
Is een corticosteroïd en ook een geneesmiddel dat afgeleid is van een hormoon uit de bijnierschors. Het werkt ontstekingsremmend en onderdrukt de ziekteverschijnselen, zoals schilferingen, roodheid en jeuk.
Triamcinolonacetodine (klasse 2)
Ook Triamcinolonacetonide is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Het remt ontstekingen en vermindert schilfering, jeuk en zwellingen.
Betamethason (klasse 3)
Betamethason behoort ook tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.
Clobetasolproprionaat
Clobetasolpropionaat is een geneesmiddel uit de geneesmiddelen-groep corticosteroïden dat voornamelijk wordt gebruikt als korte-termijn behandeling van resistente dermatosen, zoals psoriasis of eczeem. Het is een zeer sterk werkend dermatocorticosteroïde.
Nadelen van hormoonzalven
Veel hormoonzalven werken slechts tijdelijk en kunnen ook nog eens schade aan de huid aanbrengen. Wat Mooy Zonder Eczeem betreft komt eczeem van binnenuit is wordt vaak veroorzaakt door voeding en lichamelijke en geestelijke gevoeligheden. De oorzaak van het probleem aanpakken is wat ons betreft een betere methode om eczeem te laten verdwijnen.
De nadelen van het gebruik van hormoonzalf zijn onder andere:
- Het dunner worden van de huid
- Wijde vaatjes
- Striae (striemen)
- Puistjes
- Werkt vaak tijdelijk
Zonder zalf van jouw eczeem af?
Als ervaringsdeskundige heeft Susanne jarenlang met verschillende klassen hormoonzalf gesmeerd. Allemaal boden ze een tijdelijke oplossing en haar huid door alle extra hormonen dun werd. Gelukkig ontdekte zij dat haar eczeem werd veroorzaakt door een voedsel intolerantie en dit veranderde haar leven.
Wil jij ook op onderzoek uit waarom jij eczeem hebt en wat je kunt doen? Bel haar dan via (+31) 6 52205546 of neem contact op via het contactformulier. Ze doet niets liever dan jou van eczeem af helpen.